Week van de Dementie trekt veel aandacht

Op 30 september 2022, over deze onderwerpen: Cultuur
Ruim 90 bezoekers waren zaterdagavond in de aula van cultuurcentrum Baarle voor de voorstelling De Klosdochter die werd gegeven in het kader van de Week van de Dementie. In Baarle zijn een aantal werkgroepen actief om dit onderwerp, de mensen met geheugenproblemen, onder de aandacht te brengen en houden. Woensdag 21 september werd de Week geopend met een tentoonstelling van werk gemaakt door deze mensen, en buiten de tentoonstelling en voorstelling was er ook een zogenaamde Bieb-up in de bibliotheek.
 
Twee acteurs en een muzikant verzorgden de voorstelling De Klosdochter. Vreemd woord? Het is de dochter die het grootste aandeel in de mantelzorg voor een dementerende ouder doet. Een niet altijd dankbare taak. Het kan bijzonder zwaar zijn; zij komt het meest over de vloer, is vaak het eerste klankbord, maar de zoon of dochter die maar af en toe zijn of haar gezicht laat zien is ‘de beste’ en kan niks verkeerd doen.
 

Emotioneel

Deze problematiek van mantelzorgers werd zeer treffend verbeeld. Een emotioneel onderwerp, dat de mensen raakte en ontroerde. “Op een zeer herkenbare manier gespeeld” zegt Wim Vervoort van cultuurcentrum Baarle die een groot aandeel had in de organisatie van deze Week van de Dementie.

Wereld Alzheimer dag

Woensdag 21 september was Wereld Alzheimer dag en werd de tentoonstelling in de benedengang geopend. Schepen Jeroen Trum Van den Bogaert was aanwezig om een woordje te doen, wethouder Janneke van de Laak moest verstek laten gaan wegens ziekte. Wist u dat elke vier seconden bij iemand dementie wordt geconstateerd, dat mannen een kans van 1 op 5 en vrouwen zelfs van 1 op 3 hebben om deze ziekte te krijgen? Die gegevens haalde hij uit een studie van de WHO (World Health Organisation). Een van de belangrijkste prioriteiten om voor te werken noemde de schepen dit werk van de dementiewerkgroepen. Gemeenten hebben de handen in elkaar geslagen om aandacht voor deze problematiek te vragen. Hij dankte de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten in Baarle, Tafelronde 195, VRT Warmste Week en andere sponsors.

Kunstenaressen

Stephanie Gillis uit Turnhout en Petra van der Heijden uit Baarle zijn twee kunstenaressen die gevraagd werden om samen met groepen mensen met geheugenproblemen kunstprojecten te gaan doen. Zij vertelden over hoe ze te werk gingen, onder andere Studio 100, zorgboerderij Chaam, Thebe De Hoogt, zorgboerderij Welzijn en dagopvang Ravels deden mee Een welgemeende merci viel hen ten deel. De kunstenaressen vertelden over hun ervaringen: “een heel aangename verrassing; elk werkje dat werd gemaakt is een kunstwerk” aldus Stephanie. Petra vertelde over Simon die niet mee wilde doen met het maken van zelfportretten. Hij begon uiteindelijk toch aan een vogeltje en maakte daarna een bijzonder portret van zijn huisdier, “daar kreeg ik kippenvel van.”

Persoonlijk verhaal

Wim Vervoort van cultuurcentrum Baarle vertelde zelf zijn persoonlijk verhaal over zijn ervaring met dementie. Over het gezin waarin hij opgroeide en waar ‘moemoe’ deel van uitmaakte, en hoe ook zij en dus het hele gezin te maken kreeg met dementie. “Als gezin word je daardoor getekend.” Toen de vraag om ondersteuning bij hem kwam, was hij heel snel overtuigd. “Het is een warm en goed project. Ik ben bijzonder trots en fier.” Hij besloot de opening met een gedicht dat hij vond op de site van Alzheimer liga Vlaanderen:

Hou van mij om wie ik ben, ook als ik je niet meer ken.

Hou van mij om wie ik ben, om wie ik was.

Ik ben er nog, maar in een andere jas.

Bieb-up

In de bibliotheek Baarle was de hele week een zogenaamde Bieb-up: een speciale thematafel vol boeken en informatie, hulpmiddelen. Allemaal in het teken van dementie.

 

Bron: Ons Weekblad

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is