U bent hier
Over ons
N-VA Baarle-Hertog en Zondereigen is sinds 2012 een actieve lokale politieke partij die zich inzet voor de belangen van de inwoners van Baarle-Hertog en Zondereigen. Onze partij is trots op haar sterke lokale wortels en de betrokkenheid bij de gemeenschap.
1. INBREIDINGSGEBIED CENTRUM
2. SPEELPLEINEN
3. CULTUREEL CENTRUM
Iedereen is het er over eens dat het huidige CCB niet meer voldoet aan de hedendaagse normen om de culturele sector, de muziekschool en onze verenigingen degelijk te huisvesten. De infrastructurele problemen die we recent gehad hebben in het CCB, bewijzen dit des te meer.
4. SOCIAAL & SOLIDAIR BAARLE-HERTOG & ZONDEREIGEN
5. VEILIGE EN WERKBARE MOBILITEIT GAAN HAND-IN-HAND
6. EEN PROPERE EN TOONBARE GEMEENTE
7. EEN DIENSTBARE EN FINANCIEEL GEZONDE GEMEENTE
De belangrijkste taak van een gemeentelijke organisatie is een vlotte en correcte dienstverlening aan de bevolking.
Hiertoe is een goede samenwerking tussen “politiek” en “ambtenarij” cruciaal.
Deze samenwerking verloopt momenteel met N-VA in het bestuur, perfect.
Nergens anders zijn de doorlooptijden van de gemeentelijke dienstverlening zo kort als in Baarle-Hertog (dit gaat van omgevingsvergunningen, over inschrijvingsdossiers en BCSD-dossiers,…)
N-VA Baarle-Hertog en Zondereigen wil dit zo houden.
Een gemeentelijke werking moet wel steeds financieel haalbaar zijn. Dit betekent niet dat een gemeente geld moet oppotten, zoals in vorige legislaturen, waarin haast geen initiatieven werden genomen, maar wel dat we elke cent 10x moeten omdraaien voor we deze uitgeven.
Anderzijds zullen met N-VA in het bestuur zaken als o.a. de verloedering van de Molenstraat -ooit onze belangrijkste winkelstraat- in de toekomst tot het verleden behoren. Stilstaan is achteruitgaan. En achteruitgang leidt in dit geval tot verloedering.
De afgelopen legislatuur is er veel geïnvesteerd, en in de toekomst zal er, als het aan N-VA ligt, nog veel worden geïnvesteerd, zonder dat dit de gemeentelijke kas in een moeilijk parket brengt.
Aan het begin van de legislatuur was er zo’n 7 mio EURO in kas, thans nog steeds een 5,5 mio EURO, en dit met alles wat er intussen gerealiseerd is. De meerjarenbegroting van vorige legislaturen zonder N-VA voorzag dat de kas nu ongeveer leeg zou zijn… Dat is nu dus allerminst het geval.
N-VA Baarle-Hertog en Zondereigen zal er voor zorgen dat de gemeente financieel gezond blijft, en trachtte dat de gemeentelijke belastingen nooit boven het Vlaams gemiddelde zullen moeten uitstijgen. Geen evidentie voor een kleine gemeente die niet van schaalvoordelen kan genieten.
8. EEN GEZOND ONDERNEMINGSKLIMAAT
Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop zij ondernemen en hierin dienen zij een zo groot mogelijke vrijheid te hebben zonder te veel lokale regeltjes, maar een gemeente kan wel mee zorgen voor een gezonder ondernemingsklimaat.
Dit kan onder andere door, indien er behoefte bestaat, mee te zoeken naar oplossingen voor het vestigen van bedrijven.
De ambachtelijke zone Baarle Oost staat al lang op stapel en is een dossier geweest met veel obstakels (waar terecht het verwijt wordt gemaakt dat er te veel tijd overheen is gegaan), maar momenteel is er uitzicht op licht aan het einde van de tunnel. N-VA Baarle-Hertog en Zondereigen wil er zich voor blijven inzetten dat deze ambachtelijke zone er spoedig komt, gezien de behoefte. Ondernemerschap en werkgelegenheid worden hoog in het vaandel gedragen door N-VA.
De hogere overheid wil echter geen detailhandel en dus ook geen verkoop van vuurwerk op dit nieuw ambachtelijk terrein. Dit is een gegeven waar niet meer aan te tornen is. Voor N-VA Baarle-Hertog en Zondereigen is dit echter geen reden om ons niet meer in te zetten om de vuurwerkwinkels en -opslag uit het centrum te laten verdwijnen. De overlast die wordt veroorzaakt door de vuurwerkverkoop straalt negatief af op het algemeen ondernemingsklimaat in Baarle. De vuurwerkverkoop is zo gegroeid in volume en tijd dat dit hoegenaamd niet meer te verenigen is met een woonkern. Nieuwe Nederlandse studies in opdracht van de Tweede Kamer uitgevoerd door de Universiteit van Twente tonen overigens aan dat de opslag van deze met pyrotechnisch sas voorziene producten veel meer gevaren inhouden dan initieel verondersteld werd en zelfs tot massa explosie kan leiden.
Leegstand dient beter te worden aangepakt, aangezien dit een negatief effect heeft op een goed ondernemingsklimaat (zie hoger).
Een propere en toonbare gemeente is eveneens zeer belangrijk voor een goed ondernemingsklimaat. N-VA Baarle-Hertog en Zondereigen meent dat de gemeente hiertoe zoveel als mogelijk moet bijdragen, en eventuele initiatieven van de ondernemers hiertoe zeker ondersteund dienen te worden door de gemeente.
Bij de herinrichting van het centrum dient er rekening mee te worden gehouden, ook voor het creëren van een goed ondernemingsklimaat, dat Baarle aantrekkelijk en uitnodigend is, waar de bevolking en bezoekers veilig en aangenaam kunnen vertoeven.